Home / Turystyka / gdzie dobrze zjeść kotlina kłodzka

gdzie dobrze zjeść kotlina kłodzka

gdzie dobrze zjeść kotlina kłodzka

Gdzie dobrze zjeść w Kotlinie Kłodzkiej? Odpowiedzią na to pytanie są regionalne, klimatyczne restauracje oraz karczmy oferujące specjały kuchni dolnośląskiej i tradycyjne polskie potrawy. Najlepsze miejsca znajdziesz w takich miejscowościach jak Polanica-Zdrój, Kłodzko, Kudowa-Zdrój czy Lądek-Zdrój. Kuchnia Kotliny Kłodzkiej to wyjątkowe połączenie wpływów różnych narodów oraz tradycyjnych receptur, które tworzą tutaj szczególną atmosferę.

Restauracje godne odwiedzenia w Kotlinie Kłodzkiej

Kotlina Kłodzka słynie z doskonałych regionalnych potraw bazujących na lokalnych składnikach. Zapoznaj się z naszą listą miejsc, które szczególnie warto odwiedzić.

1. Restauracja „Pod Twierdzą” – Kłodzko

Restauracja ta jest znana przede wszystkim z tradycyjnych potraw kuchni dolnośląskiej – pierogów z mięsem, schabu ze śliwką oraz kwaśnicy. Klimatyczne wnętrze oraz widok na Twierdzę Kłodzką dodają restauracji niezwykłego charakteru.

Danie, które warto spróbować: Pierogi według starokłodzkiej receptury.

2. Karczma „Łomnicka Chata” – okolice Bystrzycy Kłodzkiej

Słynna ze swojskich, domowych potraw, szczególnie godne polecenia są grillowane mięsa i potrawy jednogarnkowe. Karczma wykorzystuje regionalne produkty, które są gwarancją jakości.

Z opinii klientów:
„Miejsce z klimatem. Bardzo dobre jedzenie, szczególnie polecam schab po łomnicku z kluskami śląskimi!” (TripAdvisor)

3. Restauracja „Zdrojowa” – Polanica-Zdrój

Elegancka restauracja, której specjalnością są lokalne produkty – szczególnie świeże ryby z pobliskich hodowli oraz dania tradycyjne na nowoczesny sposób. Miejsce idealne na romantyczną kolację.

Najczęściej wybierane dania: pstrąg górski w migdałach, golonka pieczona w piwie.

4. Restauracja regionalna „Uliczka” – Kudowa-Zdrój

Restauracja serwuje wyśmienitą kuchnię polsko-czeską, nawiązującą do kulinarnych tradycji Kotliny Kłodzkiej. To tu znajdziesz słynne placki ziemniaczane z gulaszem czy knedliczki.

„Świetne jedzenie, przepyszne regionalne piwa. Wspaniała atmosfera.” – Polska na Weekend, blog podróżniczy.

Ciekawostki kulinarne Kotliny Kłodzkiej

Kuchnia Kotliny Kłodzkiej to mieszanka smaków polskich, czeskich i niemieckich, co jest śladem ciekawej i różnorodnej historii regionu:

  • Potrawa tradycyjna: Kotleciki z kaszy gryczanej oraz kluski kłodzkie.
  • Najbardziej typowe produkty: lokalny ser „ścinawski”, nalewki z dzikiej róży oraz rokitnika, miód z regionalnych pasiek.
  • Ciekawostka: Kudowa-Zdrój słynie z corocznego Festiwalu Dni Rzemiosła, na którym można skosztować lokalnych specjałów kuchni Kotliny Kłodzkiej.

Podsumowanie

Kotlina Kłodzka to bez wątpienia piękny region, interesujący turystycznie, krajobrazowo, ale również kulinarnie. Restauracje nawiązujące do regionalnych tradycji pozwolą każdemu odkryć niezwykłe specjały tutejszej kuchni. Bez względu na to, którą z miejscowości odwiedzisz, odnajdziesz smaki, które pozostaną w pamięci na długi czas.